tiistai 28. huhtikuuta 2015

Kevät touhuja ja uudenlaista ruokintaa Pajulassa

 Kurjet saapuivat vihdoin ja pellot alkavat olla sulat. Pitkä aika ehti taas vierähtää siitä, kun viimeksi ehdin kirjoittaa. Ikkunan edustat pullistelavatkin jo esikasvatettavia taimia kasvihuoneeseen ja kasvimaalle. Sormet syyhyävät halusta päästä tekemään kukkapenkkiä, istuttamaan kasvimaan vihannekset sekä kunnostamaan ja maalaamaan rakennuksia.



 Kevättalvi ollut täynnä eloa ja touhua, mutta myös isoja muutoksia. Minä sain Kiuruvedelle pyörimaan omat joogatunnit ja lähdin mukaan teatteri Hulluviiman huikeaan ja hulluun joukkoon. Helmikussa starttasi vihdoin ruokintajärjestelmä ja kone toiminut alusta asti hyvin. Työajan säästö uudella robotilla ja apekeskuksella on huikea. Ennen appeidenteko kaikkine rehunjakoineen kesti n. 2,2 tuntia päivässä. Nyt rehukeskus on täytettävä talviakana n. 5 päivän välein ja kesällä n. kolmen päivän välein. Rehukeskuksen täyttö kestää vain alle 1,5 tuntia. Laite säästääkin työaikaa n. sata kahdeksan tunnin työpäivää vuositasolla, kun ottaa huomioon kaikki ruokintaan kuuluvat työt.

Iso muutos tilallemme on myös edellisen sukupolven siirtyminen kohti eläkepäiviä. Vaikka Esko onkin sanonut, että häntä saa edelleen kysellä töihin, niin ajattelullisesti tilanne muuttuu paljon. Emme voi olettaa, että Esko aina pääsisi apuun, joten kaikki työt on suunniteltava niin, että pärjäämme ja saamme työt tehtyä muutoinkin. Saammekin tilalle nuorennusta, kun tilalla aloittaa oppisopimuskoulutuksella parikymmenvuotias nainen oppimaan Eskon työnsarkaa. Talvella uusia kuvioita miettiessä ja tietämättömänä uudesta työntekijästä, Esko lupasi olla vielä touko- ja rehunteossa apuna. Tässäkin tilanteessa se on hyvä asia, sillä uusi työntekijämme saa nyt rauhassa opiskelella koneita ja talon tapoja.
Rakennusvaiheessa olevat täyttöpöydät.


Uutta ruokintajärjestelmää varten rakensimme syksyn ja talven aikana pihaton kylkeen 280m2 hallin. Hallissa on kuusi täyttöpöytää, joihin kokonaiset rehupaalit nostellaan traktorin etukuormaimella. Paalit kuoritaan ensin Valtterin kehittämällä leikkurilla pihalla, traktorista poistumatta. Paalit pidetään kokonaisena, jolloin estetään rehun nopea lämpeneminen. Täyttöpöytien edessä kulkee leikkuri, mikä leikkaa kustakin reseptiin kuuluvasta paalista kilon tarkkuudella rehua edessä kulkevalle kuljetin hihnalle. Kuljetin nostaa rehun apevaunuun, johon lisätään lopuksi tarvittavat täysrehut,hivenaineet, vitamiinit ja mahdollinen vesi. Reseptejä on tällä hetkellä kahdeksan, entisen kahden sijaan: lehmille, poikiville, umpeutettaville, ummessa olijoille, pikkuvasikoille, nuorkarjalle, tiinehtyville- ja tiineille hiehoille. Kun seos on kasassa, apevaunu sekoittaa rehun ja lähtee jakamaan appeen suunnitelluille eläimille. Takaisin tullessa apevaunu työntää myös muiden eläinten rehua lähemmäs. Järjestelmä varmistaa nyt kaikille eläimille tuoreen ja samanveroisen ruoan, kun ruokaa jaetaan päivän aikana 12 kertaa pienemmissä erissä. Näin ollen johtajaeläimet eivät voi syödä kaikkea parasta päältä, vaan arempien saapuessa omalla vuorollaan, pöydällä on taas uutta, tuoretta rehua tilalla.

Kuljetin hihna apevaunulle, joissa vaaka oikeaa rehumäärää varten.
Täyttöpöytien edessä kulkeva leikkuri.

Apevaunu täyttöpaikalla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti