maanantai 9. kesäkuuta 2014

Maanviljelystä


Lehmiä ulkona jaloittelemassa
Maanviljely on monipuolisuutta vaativa ammatti. Maanviljeliyyteen kuuluu monia eri tehtäviä, joita on seurattava ja tehtävä joko päivittäin tai ainakin osan aikaa vuodesta.

Kotieläintilalla eläinten hoito on  jokapäiväinen työtehtävä riippumatta viikonpäivästä tai juhlapyhistä. Parret putsataan märistä kuivikkeista ja lannasta kahdesti päivässä ja tilalle laitetaan uudet kuivikkeet. Samalla tarkkaillaan eläinten hyvinvointia, tulevia pokimisia ja kiimoja, eli koska eläin olisi siemennettävä. Roboteille viedään ne lehmät, jotka eivät ole sinne itse menneet esim. juuri poikinut hieho, joka ei ole vielä tottunut lypsyllä käymiseen. Päivittäisiin töihin kuuluu myös lypsyrobottien pesu, maitosuodattimien vaihto, vasikoiden juotto ja rehun jako lehmien ruokintapöydälle. Lehmiä siemennetään, autetaan poikimaan, laitetaan umpeen eli lypsäminen tyrehdytetään kahdeksi kuukaudeksi ennen poikimista, jolloin lehmän energia ei kulu maidontuotantoon vaan vasikan kasvattamiseen. Viljelijä toimii siis päivittäin kätilönä, lääkärinä, sähkö- ja putkimiehenä, toimistotätinä, koneenkorjaajana ja eläinten hoitajana.



robotin huoltoa
Mieheni toimii myös "eläinten ravitsemusterapeuttina". Eläinten ruokaseos eli ape tehdään meillä tällähetkellä vielä päivittäin. Oma ape lehmille ja toinen hieman erilainen satsi nuorkarjalle. Ape koostuu neljästä erilaisesta rehupaalista, joissa on mm. kokoviljasäilörehua, kuten kaura, ohra ja herne seosta, apilarehua, kuivaa heinää, valkuaiskasveja, kuten hernettä, virnaa tai härkäpapua sisältäviä paaleja. Joukkoon lisätään vielä kivennäistä, rypsirouhetta, vettä, täysrehuseosta, jossa on mukana myös pienempiä määriä tarvittavia hivenaineita. 

Nautatiloilla omista pelloista saatu karkearehu on iso ja tärkeä asia. Hyvä ja ravitseva ruoka on merkittävä osa eläinten hyvinvointia ja maidon laatua. Siksi meillä otetaan jokaiselta pellolta rehunäytteitä, joista selviää eri paalien ravintoarvot. Aina kun alamme syöttää uuden pellon paaleja, appeeseen menevä seos ja ravintoaineet lasketaan uudelleen. Sen jälkeen on tutkittava eläinten hyvinvointia, eläinten syömää rehumäärää, lannan koostumusta sekä maidon määrää ja laatua. Täten selviää, miten ape toimii- mitä osaa tarvitaan appeeseen lisää tai mitä siitä täytyy vähentää.



rehujen työntöä eläinten eteen
 Heinäkuun alussa alkaa automaattista ruokintajärjestelmää varten uusi rakennusprojekti. Lokakuussa työmäärä tämän osalta siis hieman helpottuu, kun Trioliet T40 ruokintajärjestelmä käynnistyy. Uusi ruokinta robotti mahdollistaa vielä tarkemman ruokavalion kussakin elämänvaiheessa olevalle eläimelle, sillä kone voi tehdä omalla reseptilla apeseoksen vaikka joka häkille erikseen. Kun kone jakaa rehun lehmien eteen, se samalla myös työntää rehua lähemmäs eläimiä, tällöin tuoretta ruokaa on koko ajan eläinten saatavilla.






niittoa
Kesällä näiden töiden lisäksi viljellään peltoja, joista eläinten vuoden ruoka saadaan. Ensin pellot kynnetään, muokataan, ajetaan lietettä ravinteeksi ja kerätään kivet, jotka ovat nousseet kyntäessä ylös. Sitten pellot kylvetään tietyn viljelykierron mukaisesti. Lähes heti äskeisten toukotöiden jälkeen monivuotisilta nurmipelloilta aletaan tekemään ensimmäistä rehua. Peltoja kierretään katsomassa ja tavoite olisi saada tehtyä rehu vähän ennen kuin heinä puhkeaa tähkälle, jolloin ravintoarvot ovat suurimmillaan. Pellot niitetään, ja niitetty heinä jää pelloille karhoiksi eli kasamaisiksi jonoiksi kuivamaan. Näitä karhoja vielä yhdistetään kolme yhdeksi isoksi karhoksi karhottimella. Näin pystymme säästämään polttoainetta ja aikaa kiireisellä ajalla ja myös rehu kuivaa paremmin. Karhot paalataan ja valmiit paalit käydään sen jälkeen nostelemassa riveihin pellon reunaan, jotta uusi rehu pääsisi kasvamaan. Paalauksen jälkeen nurmelle levitetään vielä karjanlantaa varmistamaan uuden heinän kasvua.


vanhan asuinrakennuksen purkua
Minun kivensiirtoyritys päättyi Valtterin apuun
Kaiken tämän lisäksi maanviljelijän tulee olla yrittäjä, joka maksaa laskuja, pitää kirjanpitoa, budjettia ja tekee kannattavuuslaskelmia eri investointien tullessa. Huolehtii, että tilalla on aina kuivikkeita, siiloissa täysrehua, robotilla kuluvia tarvikkeita ja pesuaineita, traktoreille polttoainetta ja eläimille tarvittavia lääkkeitä.. Kesäisin vielä maalataan ja korjataan maatilan rakennuksia sekä pestään pihatto ikkuinoista lattiaan ja kattoon:)

Opittuani ymmärtämään tätä kokonaisuutta koen, että maanviljelys, kaikesta tästä työmäärästä huolimatta, tuntuu tärkeältä ja kiinnostavalta!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti